L’histoire

Verscholen tussen eeuwenoude monumenten, aan de rand van het Stadspark en nét achter de historische stadsmuren van Maastricht ligt, in het Jekerkwartier, Restobar Lure. Op deze unieke plek, op slechts 200 meter van ’t Vrijthof, vindt je een van de mooiste terrassen van de stad. Hier ontvluchten vele Maastrichtenaren de hectiek van de binnenstad. Toeristen die ooit hun weg naar dit terras hebben gevonden komen vaak terug. Het is dan ook niet voor niets dat deze plek door Maastrichtenaren liefkozend ‘een stukje Parijs in Maastricht’ genoemd wordt.

Restobar Lure is dé plek in Maastricht waar historie en gastvrijheid samenkomen

Zoals in elke oude binnenstad kent ook het Jekerkwartier, en dan met name het pand op de Grote Looiersstraat 7, een geschiedenis die tot op de dag van vandaag menig oudere Maastrichtenaar doet blozen. Ooit was hier namelijk Café Crazy Pie gevestigd, waar beruchte types als ‘De Sjéle’, ‘De Gangster’, ‘De Plèkker’ en ‘De Keukerol’ vaste klant waren. Hun namen vertellen vanzelf hun verhaal… In de damp van sigaretten en sigaren, de geur van bier en ‘Jonge Klaore’ werd hier regelmatig een heimelijke striptease act opgevoerd die deed denken aan de roemruchte Moulin Rouge in Parijs. Als de muren van dit pand konden praten dan zouden we nog jarenlang plezier hebben van de taferelen die zich in Café Crazy Pie hebben afgespeeld.

Medio 2007 nam ras-Maastrichtenaar Yves Mullenders de zaak over en doopte deze om tot Stadscafé Lure. Het Jekerkwartier was inmiddels meegezogen in de grandeur van het Villapark en de groei van de Universiteit, waarvan de meeste faculteiten en ook de universiteitsbibliotheek de Grote Looiersstraat omsluiten. Yves zag dat het tijd was om op deze plek een transitie te maken van café naar een ontmoetingsplek voor lokale bewoners en studenten, waar onder het genot van een kop koffie of glas wijn en Luikse ballen, Zoervleis mèt Friet of het beroemde ‘Bruudsje Pierre’ de dag kon worden opgestart, vervolgd of afgesloten. Stadscafé Lure groeide al snel uit tot één van de bekendste en meest unieke Horecazaken van Maastricht met binnen een kleine maar knusse ruimte die plaats bood aan ongeveer 16 gasten, maar waar met name het prachtig gelegen terras het middelpunt van het succes van Lure vormde.

De naam Lure is afgeleid van de Maastrichtse vertaling van Grote Looiersstraat: Groete Lurestraot. Vroeger liep het riviertje De Jeker door deze straat, waar de leerlooiers (lures) destijds actief waren. Na een aantal overstromingen werd in 1897 deze middentak van De Jeker gedempt en werd de huidige ‘allée’ met bomen en bankjes aangelegd die beide zijden van de straat van elkaar scheidt. Kijk niet raar op als je jong en oud hier een gezellig potje Pétanque ziet spelen.  Lure is ook een gemeente in het Franse departement Haute-Saône in de regio Bourgogne-Franche-Comté en in de Engelse taal betekent ‘to lure’ niets minder dan ‘lokken’. Laat je dus lokken naar deze historische plek in Maastricht, met haar Franse gastvrijheid en Bourgondische sfeer!

Medio 2019 werd Lure verkocht en in oktober 2021 werd het pand volledig verbouwd. De keuken en toiletten werden verplaatst naar de 1e verdieping om meer ruimte te creëren waardoor er binnen ook meer gasten verwelkomd kunnen worden. Het monumentale pand heeft daardoor een volledige metamorfose ondergaan en er werd besloten om de naam en het concept drastisch te veranderen. Na de heropening in april 2022 bleek echter al snel dat een icoon als LURE onvervangbaar is want de gasten bleven de zaak LURE noemen. Op 1 januari 2023 werd de zaak verkocht en de huidige ondernemers hadden vanaf dag 1 maar één doel voor ogen: “LURE teruggeven aan de stad Maastricht en de Maastrichtenaren!!!” Met behulp van niemand minder dan Tim Reiters, in 2022 Entree Award winnaar voor ‘Best New Restaurant Design’, is eerst het terras en daarna het interieur rigoureus aangepakt. Ook werd er goed nagedacht over het vormgeven van LURE 2.0 binnen het huidige Horeca landschap en werd er een geheel nieuwe huisstijl, logo, identiteit en concept ontwikkeld. Zo werd Restobar LURE geboren. De oranje kleur van het nieuwe logo is een eerbetoon aan het logo dat Yves Mullenders ontwierp toen hij in 2007 zijn kindje geboren liet worden.

De trotse nieuwe eigenaren Angie Frijns-Voncken en Ivo Nijskens staan te popelen om dit nieuwste lid van de LURE-familie op de kaart te gaan zetten, waar de gasten kunnen genieten van de lekkerste koffie van branderij Cafés Richard uit Parijs, Mediterrane gerechten met natuurlijk een hele dikke knipoog naar de Franse keuken. Maar ook een selectie van de mooiste aperitieven en spritzers van over de hele wereld,  de beste wijnen van een andere trots van Maastricht: Thiessen Wijnkoopers, opgericht door Guillaume Thyssen in 1717. Speel gerust een potje Pétanque naast ons terras, verwacht op onverwachte momenten het bezoek van artiesten in onze zaak die een eerbetoon brengen aan het grote oeuvre aan Franse Chansons! De tot over de grenzen beroemde Tango-avond zal in de zomer van 2024 weer terugkomen op het plein en verwacht bovenal een ongedwongen en gezellige ambiance, waar je als gast de échte definitie van ‘Joie de Vivre’ kunt ervaren!